Groentje Gijs (17) is bij Holten nu al een grote meneer

Hij is pas sinds twee weken 17 jaar, maar Gijs Martens is nu al een onmisbare schakel op het middenveld bij Holten. Tot zijn eigen verbazing.

Van Auteur Merten Simons, foto Ronald Hissink. Bron:  Stentor 17-11-2017

Gijs Martens maakte amper een jaar geleden, als kersverse 16-jarige, zijn debuut in de hoofdmacht van Holten. Nu, net twee weken geleden 17 geworden, is hij één van de grote mannen bij de vierdeklasser. Waar trainer Ruben Kloosterman de jongeling vorig seizoen ineens uit de hoge hoed toverde, is de middenvelder nu al niet meer weg te denken uit de hoofdmacht.

Stroomversnelling

,,Om eerlijk te zijn, zag ik dat vorig jaar nooit aankomen", bekent Martens als hij terugkijkt op zijn voetbalcarrière, die in een stroomversnelling zit. ,,Vorig seizoen mocht ik zo nu en dan meedoen als linksbuiten. Verderop in het seizoen gebeurde dat steeds vaker. Dit seizoen speel ik ineens alles en sta ik ook nog eens op mijn eigen positie op het middenveld. Een grote verrassing."

Dat Martens zijn sleutelpositie niet zag aankomen, blijkt wel uit de afspraak die hij afgelopen zomer met het bestuur van Holten maakte. Kloosterman wilde de jongeling definitief laten aansluiten bij zijn selectie, maar Martens zelf wilde eerst zekerheid. ,,Ik kreeg de vraag of ik definitief bij het eerste wilde aansluiten en heb toen wel even getwijfeld. Ik wil namelijk elke week spelen en op het veld staan. Vorig jaar speelde ik nog in de B-junioren en ik was er vanuit gegaan dat ik door zou stromen naar de A en af en toe weer mee mocht doen met het eerste. In de zomer heb ik daarom met het bestuur afgesproken dat als ik niet zou spelen in het eerste ik mee zou mogen doen met de A1. Tot nu toe is dat er nog niet van gekomen. Ik speelde elke competitiewedstrijd."

Kwaliteiten

Over de reden waarom hij in een klap onomstreden lijkt bij de vierdeklasser, heeft Martens wel een idee. ,,Ik ken mijn kwaliteiten. Ik heb inzicht en een op een met een tegenstander een actie in huis. Dat miste in het team", beschrijft Martens zichzelf.

Om vervolgens snel een portie bescheidenheid toe te voegen aan zijn woorden. ,,Verder dan Holten denk ik niet hoor. Ik zie voor mijzelf geen kans echt hogerop te spelen. Ik wil vooral bij Holten een nog belangrijkere speler worden. Uiteindelijk moeten ze echt niet om me heen kunnen en daarvoor heb ik nog wel wat stappen te maken. Vergeleken met de B-junioren is het spel een stuk fysieker nu. Vorig jaar kon ik af en toe nog wel eens verzaken, maar dat zit er nu niet meer in."

Promotie

Dat moet leiden tot promotie naar de derde klasse. Het liefst nog dit seizoen. ,,Als eerstejaars in het team is het natuurlijk wat lastig zeggen. Voor het seizoen hebben veel spelers gezegd dit keer echt voor de titel te willen spelen. Ik denk dat dat mogelijk is. Maar dan moet het wel beter gaan lopen."

Dat is nogal een understatement. Meerdere spelers bliezen voor het seizoen nogal hoog van de toren, maar tot dusverre boekte Holten pas drie overwinningen en vindt zichzelf terug op de negende plaats. ,,We moeten nu de weg omhoog inslaan en daar wil ik zelf een belangrijke rol in spelen. Een rol die ik me vorig seizoen niet had durven voor te stellen."