Holten verslaat koploper Markelo

Voor zover het nagekeken is (1961-1962), hebben Holten en Markelo nooit bij elkaar in de competitie gezeten. De historie voor deze derby moet daarom nog geschreven worden.

Na de zeperd van vorige week heeft trainer Richard van Dellen eerst na de wedstrijd al harde woorden laten vallen en de dinsdagtraining mag als een straftraining worden gezien. Richting de spelersgroep werd duidelijk gemaakt dat strijd en passie nooit mag ontbreken, zeker wanneer het voetballend niet loopt.

Zo trof koploper Markelo een tegenstander die op scherp was gezet en vast van plan om zich te revancheren. Dit wordt Markelo al met twee minuten duidelijk als uit een voorzet van Glenn Koerkamp Jaap Huisman bij de tweede paal de bal diagonaal maar net over het doel kopt. Er ontstaat een gelijk opgaande strijd en tot het kwartier is er geen doelgevaar. Dan krijgt Daan Wissink de bal uit een ingooi halverwege de helft van Markelo en speelt die direct door richting achterlijn op Gijs Martens, die vervolgens een voorzet op maat geeft op Jaap Huisman aan wie zo’n opgelegde kans wel is besteed en de 1-0 beheerst binnenkopt. Het spel wordt fysieker en er zijn veel pittige duels. De scheidsrechter volgt het spel goed en laat veel toe. In de 33e minuut ontstaat het eerste doelgevaar voor Markelo, als bij een hoge bal een Holtenaar onder de bal doorgaat en de aanvoerder van Markelo een vrije schietkans krijgt. De bal verdwijnt rakelings naast het doel van Davey Tuitert. Twee minuten voor het rustsignaal passeert Koerkamp zijn man en vlak voor de achterlijn geeft hij de bal voor op Huisman die bij de tweede paal de bal diagonaal richting de verre hoek kopt, waar een verdediger het overzicht kwijt is en de bal over de achterlijn denkt te koppen, maar dit in eigen doel doet 2-0.

Markelo, dat nog volop in de race is voor de eerste periode, komt superscherp uit de kleedkamer en zet Holten vanaf de aftrap onder druk. Dat levert hen in de 50e minuut een grote kans op, als uit een voorzet de bal bij de 2e paal maar net over het doel wordt gekopt. En in de 58e minuut wordt een bal van buiten ‘de 16’ net over de kruising gekrult. In de 62e minuut dan toch de aansluitingstreffer als een van richting veranderde voorzet wat Holter verdedigers verrast en de bal achter Tuitert wordt gekopt, 2-1. De druk blijft aan en naarmate de tijd vordert neemt Markelo meer risico en komen er aan de andere kant ook meer ruimte. In de 72e minuut een prima aanval van Holten vanaf rechts waar Martens en Koerkamp met een dubbele één-twee het Markelose strafschopgebied binnengaan en laatstgenoemde vlak voor hij wil uithalen onreglementair naar het gras gewerkt wordt en de scheidsrechter niets anders rest dan een penalty te geven. Deze wordt door Martens feilloos tegen de touwen geschoten, 3-1. Deze goal breekt Markelo, want hoewel er nog wel vooruit gevoetbald wordt is het geloof verdwenen. In de extra tijd creëren ze nog wel een grote kans, maar de inzet wordt door Tuitert met de vingertoppen over de lat getikt.