Voorbeschouwing Conceptindeling jeugdteams

Nu de voorjaarscompetities ten einde zijn,  en we ons langzaam beginnen op te maken voor de grote vakanties breekt er bij enkelen toch nog een beetje paniek uit. De teamleden zijn in het afgelopen jaar “gegroeid”, hebben na de nodige aanloopmoeilijkheden een eigen plekje gekregen in het team. Er hebben zich nieuwe vriendschappen gevormd, en het verlegen spelertje blijkt ineens een trefzekere goaltjesdief of een stoere verdediger geworden!

Helaas is het echter ook, gelukkig niet al te vaak, een reikhalzend uitzien. Het einde van het voetbaljaar is met hangen en wurgen bereikt omdat het niet allemaal naar tevredenheid liep. Wanneer trainingen geen doorgang vonden, de teams regelmatig met dubbele cijfers naar huis worden gestuurd of de spelers binnen het eigen team toch niet de leuke vriendjes blijken te zijn, maar stiekem opererende pestkoppen.

Het zijn allemaal zaken die bereikt zijn door, en in het tweede geval  afkomen op vrijwilligers van jeugdbestuur, trainers en leiders van de teams.

Bij de voorlopige indeling komen deze twee bewegingen samen. In het eerste geval zullen ouders met een schuin ogen meekijken vanuit een “tevreden” inslag. Hierbij vaak gehoorde opmerkingen zijn “ Nu trekken ze alles uit elkaar! ”, “ ze halen de beste speler eruit! ” en afgeleiden hiervan.

In het tweede geval wordt de voorlopige indeling bekeken als kantelpunt. Vanuit een “ontevreden” inslag wordt reikhalzend uitgezien naar het nieuwe jaar, nieuwe kansen. Dit gaat samen met opmerkingen als “hoop dat X volgend jaar in een beter team komt”, “betere leider heeft” of “weer bij X in het team zit, dan”

Alsof het “managen” van deze stress al niet moeilijk genoeg is, wordt het door de komende wijzigingen in het pupillenvoetbal het komende jaar nog iets moeilijker. Wat is er namelijk aan de hand:

• Vanaf het seizoen 2017/’18 voetballen pupillen onder 8 en onder 9 jaar in de vernieuwde opzet op een kwart voetbalveld, partijtjes van 6 tegen 6. In het huidige seizoen spelen die leeftijdscategorieën nog 7 tegen 7 op een half veld. Spelen op een kleiner veld sluit beter aan op de belevingswereld van kinderen van deze leeftijd.
  • Vanaf het seizoen 2018/’19 starten de teams van onder 10, onder 11 en onder 12 met de nieuwe wedstrijdvormen. Met dit overgangsjaar krijgen verenigingen en voetballers de ruimte de nieuwe opzet te leren kennen en in te voeren. In totaal krijgen zo’n 300.000 voetballertjes met de nieuwe wedstrijdvormen te maken.

Deze overgang is naast de gebruikelijke factoren een extra factor om rekening mee te houden bij de indeling. Zo kan het voorkomen dat  een team dat dit jaar nog met 9 spelers in een JO9 competitie was ingedeeld,  volgend seizoen met maximaal 8 spelers in een  JO9 team uitkomt. Dit omdat de JO9 vanaf volgend seizoen met 6x6 speelt en wij omwille van speeltijd – wissels daar maximaal 8 spelers bij willen indelen.

Misschien denkt U “Maar dan deel je er toch eentje extra in, vinden die kinderen niet erg”, maar dat is dus ingewikkelder dan gedacht. Elke verschuiving buiten de marges heeft consequenties voor de categorie ernaast. In het genoemde geval heeft de plaatsing van een extra kind in het voorbeeld team van JO9 tot gevolg dat er 1 team niet compleet gemaakt kan worden. Er zijn daarom 6 spelers over, die niet over alle ander JO9 teams verdeeld kunnen worden. Dus zullen er 3 spelers naar de JO10 overgeheveld moeten worden… enzovoort, enzovoort.

Ik heb met deze voorbeschouwing proberen aan te geven dat we niet “zomaar wat doen” en dat het indelen een afweging is van meerdere belangen en invloeden. Hierover wordt meerdere keren overleg gevoerd door eerder genoemde vrijwilligers.

Natuurlijk zijn er zaken die wij wellicht over het hoofd zien, of waar we misschien te weinig rekening mee hebben houden, naar uw idee. Misschien blijven er wel vragen. Met het typen van dit bericht willen wij die ook niet uit de weg gaan. Wij willen ook graag open blijven staan voor eventuele opmerkingen. Hopelijk blijft U dan thuis zeggen “dat het allemaal wel goed komt”

De concept indelingen van alle jeugdteams zullen in het weekend van het Allard van Bruggentoernooi ( 2/3 juni )via de mail bekend worden gemaakt.  De voorlopige indeling van de JO13 en de junioren (JO15, JO17, JO19, volgen n.a.w. medio juni 2017, maar hierover worden de direct betrokken geïnformeerd door de coördinator of de desbetreffende trainer  .

Namens het jeugdbestuur,

Arno Reusink